top of page
Search
  • Writer's pictureKorttelikauppa

Miten Vähentää Ruokahävikkiä Kotona?

Updated: Dec 12, 2022Ruokahävikin vähentäminen kotona on loistava teko niin ympäristölle kuin omalle taloudellekin.


Suomalaisissa kotitalouksissa menee vuosittain yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin.

Suurin osa ruokahävikistä syntyy vihanneksista ja hedelmistä, joiden jälkeen eniten hävikkiä aiheuttavat kahvi ja tee sekä maito- ja viljatuotteet.


Ruokahävikin syntymiseen kotona on useita syitä, joista yleisimmät ovat:


  • Ruuan valmistus yli tarpeiden

  • Umpeutuneet päiväykset

  • Väärin säilytetty ruoka


Miten sitten vähentää ruokahävikkiä kotona? Käymme tässä artikkelissa läpi joitakin helppoja ja toimivia keinoja hävikin vähentämiseen.#1 - Suunnittele ruokaostokset etukäteen


Suunnitelmallisuus on ruokahävikin vähentämisessä kaiken a ja o. Kun esimerkiksi viikon ruuat on suunniteltu ja niihin menevät ainekset listattu, on ostoslistan tekeminen helppoa. Valmis ostoslista taas puolestaan vähentää hinkua tehdä heräteostoksia kaupassa.


Ruokahävikin välttäminen suunnittelun avulla.
Ruokaostosten suunnittelulla pääsee jo pitkälle hävikin vähentämisessä


Ruokaostosten teko verkkokaupassa on myös monille hyvä tapa välttää heräteostoksia ja tehdä järkeviä sekä suunnitelmallisia ruokaostoksia.


Omia syömisiä suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota sekä määriin, että aineksiin. Ruokaa ei kannata valmistaa yli tarpeiden ja ainekset kannattaa katsoa niin, että esimerkiksi yli jääneille maustepusseille tulee käyttöä myöhemminkin.


#2 - Pidä ruokakaapit järjestyksessä


Siistit ja loogisesti järjestetyt ruokakaapit auttavat pysymään kartalla omista ruokavarastoista. Sekaiseen ruokakaappiin unohtuu helposti ruoka-aineita vanhenemaan.Ruokakaapit kannattaa pitää siistinä ja hyvässä järjestyksessä.


#3 - Käy ruokakaapit läpi säännöllisesti


Hyvän järjestyksen lisäksi ruokakaappien sisältö on hyvä käydä säännöllisesti läpi. Päiväysten tarkistaminen ja vanhenemassa olevien tuotteiden hyödyntäminen seuraavassa ruokalistassa on erinomainen tapa välttää ruoka-ainesten päätymistä hävikkiin.Ruokakaapeille kannattaa tehdä inventaario säännöllisesti.


#4 - Hyödynnä tähteet


Ruokaa jää joskus yli vaikka ruoka- ja ostoslistat olisi kuinka hyvin suunniteltu. Ruokaa ei kannata kuitenkaan heittää roskiin, vaan hyödyntää joko seuraavissa kokkailuissa tai vaikka pakastaa annosrasioissa evääksi.Luovuuden avulla tähteistä saa valmistettua vaikka mitä maukasta syötävää.

#5 - Säilytä ruoka-aineet oikein


Oikea säilytystapa ja lämpötila edesauttavat ruoka-aineiden säilymisen hyvänä ja käyttökelpoisena.


Pidä pussit ja rasiat suljettuina ja tarkasta jääkaapin lämpötila säännöllisesti.Oikein säilytetyt ruoka-aineet säilyvät käyttökelpoisina pitkään.


#6 - Ole tarkkana päiväysten kanssa


Ruokakaappien säännöllinen läpikäyminen auttaa pysymään perillä päivämääristä.

Viimeinen käyttöpäivä-tuotteet eivät ole enää käyttökelpoisia päiväyksen umpeuduttua, joten ne kannattaa käyttää tai esimerkiksi pakastaa ennen päiväystä.


Parasta ennen-tuotteet voivat kuitenkin säilyä pitkäänkin päiväyksen jälkeen, joten niitä ei kannata automaattisesti heittää pois, vaan luottaa omiin aisteihin tuotteen käyttökelpoisuutta tarkastellessa.Luota omiin aisteihisi parasta ennen-päiväyksen omaavien ruoka-aineiden tutkimisessa.#7 - Älä stressaa liikoja


Hävikin vähentämisestä ei kannata ottaa stressiä, sillä tapojen muuttamiseen menee aina oma aikansa. Muista myös, että jo pienetkin muutokset auttavat!


Kannattaa myös pitää mielessä kaikki positiiviset vaikutukset, mitä hävikin vähentämisestä seuraa! Ruokamenoissa säästyneet rahat voi vaikka laittaa sivuun säästöön jotain mukavaa varten.Oletko jo huomannut Korttelikaupan päivämääräalennukset?


Me Korttelikaupassa taistelemme hävikkiä vastaan hyvin optimoiduilla tilausjärjestelmillä sekä päivämääräalennuksilla.


Oikein mukavaa joulun aikaa, pidetään huolta ympäristöstä, itsestämme ja muista <3
48 views0 comments

Recent Posts

See All

Kuninkaantammen Korttelikaupassa on tehty ilkivaltaa ja varkaus perjantain ja lauantain välisenä yönä. Osa tuotekaapeista on rikki ja toistaiseksi pois käytöstä. Pidämme myös toistaiseksi kaupan kiinn

bottom of page