Korttelikauppa
Miten Vähentää Ruokahävikkiä Kotona?
Updated: Dec 12, 2022
Ruokahävikin vähentäminen kotona on loistava teko niin ympäristölle kuin omalle taloudellekin.
Suomalaisissa kotitalouksissa menee vuosittain yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin.
Suurin osa ruokahävikistä syntyy vihanneksista ja hedelmistä, joiden jälkeen eniten hävikkiä aiheuttavat kahvi ja tee sekä maito- ja viljatuotteet.
Ruokahävikin syntymiseen kotona on useita syitä, joista yleisimmät ovat:
Ruuan valmistus yli tarpeiden
Umpeutuneet päiväykset
Väärin säilytetty ruoka
Miten sitten vähentää ruokahävikkiä kotona? Käymme tässä artikkelissa läpi joitakin helppoja ja toimivia keinoja hävikin vähentämiseen.
#1 - Suunnittele ruokaostokset etukäteen
Suunnitelmallisuus on ruokahävikin vähentämisessä kaiken a ja o. Kun esimerkiksi viikon ruuat on suunniteltu ja niihin menevät ainekset listattu, on ostoslistan tekeminen helppoa. Valmis ostoslista taas puolestaan vähentää hinkua tehdä heräteostoksia kaupassa.

Ruokaostosten teko verkkokaupassa on myös monille hyvä tapa välttää heräteostoksia ja tehdä järkeviä sekä suunnitelmallisia ruokaostoksia.
Omia syömisiä suunnitellessa kannattaa kiinnittää huomiota sekä määriin, että aineksiin. Ruokaa ei kannata valmistaa yli tarpeiden ja ainekset kannattaa katsoa niin, että esimerkiksi yli jääneille maustepusseille tulee käyttöä myöhemminkin.
#2 - Pidä ruokakaapit järjestyksessä
Siistit ja loogisesti järjestetyt ruokakaapit auttavat pysymään kartalla omista ruokavarastoista. Sekaiseen ruokakaappiin unohtuu helposti ruoka-aineita vanhenemaan.

#3 - Käy ruokakaapit läpi säännöllisesti
Hyvän järjestyksen lisäksi ruokakaappien sisältö on hyvä käydä säännöllisesti läpi. Päiväysten tarkistaminen ja vanhenemassa olevien tuotteiden hyödyntäminen seuraavassa ruokalistassa on erinomainen tapa välttää ruoka-ainesten päätymistä hävikkiin.

#4 - Hyödynnä tähteet
Ruokaa jää joskus yli vaikka ruoka- ja ostoslistat olisi kuinka hyvin suunniteltu. Ruokaa ei kannata kuitenkaan heittää roskiin, vaan hyödyntää joko seuraavissa kokkailuissa tai vaikka pakastaa annosrasioissa evääksi.

#5 - Säilytä ruoka-aineet oikein
Oikea säilytystapa ja lämpötila edesauttavat ruoka-aineiden säilymisen hyvänä ja käyttökelpoisena.
Pidä pussit ja rasiat suljettuina ja tarkasta jääkaapin lämpötila säännöllisesti.

#6 - Ole tarkkana päiväysten kanssa
Ruokakaappien säännöllinen läpikäyminen auttaa pysymään perillä päivämääristä.
Viimeinen käyttöpäivä-tuotteet eivät ole enää käyttökelpoisia päiväyksen umpeuduttua, joten ne kannattaa käyttää tai esimerkiksi pakastaa ennen päiväystä.
Parasta ennen-tuotteet voivat kuitenkin säilyä pitkäänkin päiväyksen jälkeen, joten niitä ei kannata automaattisesti heittää pois, vaan luottaa omiin aisteihin tuotteen käyttökelpoisuutta tarkastellessa.

#7 - Älä stressaa liikoja
Hävikin vähentämisestä ei kannata ottaa stressiä, sillä tapojen muuttamiseen menee aina oma aikansa. Muista myös, että jo pienetkin muutokset auttavat!
Kannattaa myös pitää mielessä kaikki positiiviset vaikutukset, mitä hävikin vähentämisestä seuraa! Ruokamenoissa säästyneet rahat voi vaikka laittaa sivuun säästöön jotain mukavaa varten.

Me Korttelikaupassa taistelemme hävikkiä vastaan hyvin optimoiduilla tilausjärjestelmillä sekä päivämääräalennuksilla.
Oikein mukavaa joulun aikaa, pidetään huolta ympäristöstä, itsestämme ja muista <3